Blue Flower

Vesela avlija u Đakovu - Đakovački rezovi

Dječje kazalište Branka Mihaljevića obnovom Vesele avlije zaključuje trilogiju kojom obilježava 10 godina otkako nas je napustio Branko Mihaljević. Predstava Vesela avlija samo za naše najmlađe posjetitelje gostuje na 7. Đakovačkim rezovima u četvrtak 23. lipnja u 10 sati na gradskom Korzu. 

Ovaj mjuzikl za djecu uspješno je praizveden 29. travnja 1980. godine i od tada je nekoliko puta vrlo uspješno obnavljan. Svoj veliki uspjeh i dugovječnost predstave duguje i glazbi Branka Mihaljevića koju izvodi veliki tamburaški orkestar HRT-a pod ravnateljem Siniše Leopolda, a zatim i priči punoj doskočica, pošalica i narodnih umotvorina pisanoj slavonskom ikavicom, te izvrsnoj režijskoj zamisli Ivana Baloga donoseći na scenu nešto (za te godine) posve neuobičajeno – mjuzikl za djecu i to na ikavici.

Mihaljević je u Veseloj avliji najmlađima ponudio izvorni (i obrađeni) slavonski folklor, melodije u duhu slavonske narodne glazbe i kolaž pričicu o događanjima u veseloj avliji čiji su stanovnici – domaće životinje. Priču Vesele avlije režirao je Ivan Balog, a po njegovim zamislima za ovu prigodu obnovila je naša Lidija Helajz.

Scena i lutke Branko Stojaković

U veseloj avliji divane (razgovaraju):

Pijetao Lidija Helajz
Mačak Đorđe Dukić
Gica, Zeko Areta Ćurković
Rumenka Inga Šarić
Lisica Aleksandra Colnarić
Riđan, Bundaš Mirel Huskić
Vatrogasci Mirel Huskić, Đorđe Dukić, Aleksandra Colnarić, Inga Šarić
Patke i kokoši Aleksandra Colnarić, Inga Šarić, Areta Ćurković

 

Izvor info/foto: Đakovački rezovi

Đakovački rezovi - 2016

7. Đakovački rezovi održavaju se od 22. do 24. lipnja 2016. godine u Đakovu, na gradskom Korzu. Pokrovitelji manifestacije su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Đakovo i Auto Zubak.

Autori spota su Damir Tomić i Danko Kočiš, a glumački dio posla obavio je Željko Germovšek.

Veliko hvala uoučuju restoranu Sokak na prostoru koji je ustupio za potrebe snimanja spota.

POGLEDAJTE PROMO SPOT ĐAKOVAČKIH REZOVA: PROGRAM ĐAKOVAČKIH REZOVA: naseDjakovo KALENDAR - DOGAĐANJA

PROGRAM: (opširnije)

Strossmayer

PROGRAM - pročitaj opširnije

Bitka kod Gorjana - Oton Iveković - Đakovo

Bitka kod Gorjana bila je vrlo je značajna za povijest Hrvatske i Ugarske. Đakovo je 1386. godine posjetila hrvatsko-ugarska kraljica Marija sa svojom majkom Elizabetom Kotromanićkom. Na putu između Đakova i Gorjana (posjedi knezova Gorjanskih) kraljicu i njezinu svitu napali su pobunjeni hrvatski velikaši predvođeni braćom Horvat. Poubijali su cijelu kraljičinu pratnju, a nju i njezinu majku odveli u zarobljeništvo. Ova bitka poznata je kao bitka kod Gorjana.